Deutsche Nationalitätenschule Werischwar
 
Wanderschlüssel 2023

Wanderschlüssel 2023

Június 14-én, szerdán érkezett Vörösvárra a díszes vándorládájában a Wanderschlüssel. Az idei évben elindított láda és kulcs a nagyjából 300 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztet minket. A németek betelepülése a törők dúlta Magyarországra olyan jelentős esemény, amelyről nekünk, a betelepülő családok leszármazottainak mindenképpen érdemes megemlékeznünk.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola több tanulócsoporttal is részt vett a Wanderschlüssel projektben.

Minden németcsoport ellátogatott a Sváb sarokba, ahol Zsámboki Szabolcs előadásában ismerkedett a XVII. század végén és a XVIII. század elején ide betelepült németséget fogadó állapotokkal. Az első 40-50 évvel való ismerkedés állt tehát a fókuszban. Erről viszonylag keveset beszélünk. Alig-alig ismerik a gyerekek azokat az elképesztő nehézségeket, amelyekkel az érkezők meg kellett küzdjenek.

A kipusztult vidékbe új életet lehelni embert próbáló feladat volt. A Kánaánt ígérték ezeknek a fiataloknak, családoknak, de bizony szinte a pusztulás várta őket. A semmiből kellett új életet teremteniük.

Valóságos csoda, hogy 5 év elteltével már temploma volt a közösségnek. Két generáció múltán már virágzó közösség, gazdagodó falu állt a Pilis-medencében.

 A 3.a osztály az első összeírás eredményét dolgozta fel. Fogarasy Fetter Mihály könyvéből szépen kigyűjthetőek az első telepesek nevei. Ezekről gyönyörű monogramkártyákat készítettek a gyerekek. A Betelepülés terén álló szoborcsoport tagjairól fotókollázsokat alkottak, mindezeket színes szalaggal átkötve egy Schlüsselhez rögzítve helyezték el a ládában.

A 6.a osztály két tanulócsoportja egy kis füzetben mutatta meg az első évek nehézségeit, azon gondolkodtak el, mit tennének ők ma ilyen helyzetben. A füzetben színes fotókkal illusztrálták gondolataikat.

A 6.b osztály versben és dalban dolgozta fel a betelepülésről hallott információkat. A gyerekek csoportokban faragták a rímeket. Így keletkezett egy verses füzetke, illetve egy modern rapszöveg is, amelyeket elhelyeztek a ládába.

A 7. évfolyam alapcsoportja az előadások kapcsán az életünk változásán gondolkodott el. A csoport a lapozható albumában azt próbálja bemutatni, hogy milyen óriási fejlődésen ment keresztül ez a közösség az első bevándorlók megérkezésétől a mai napig. Színes fotóikkal kapcsolatot próbálnak teremteni a múlt és a jelen között.

Köszönjük, hogy részt vehettünk ebben a projektben. Külön öröm számunkra, hogy az ünnepélyes projektzárást a Schiller Gimnázium növendékeivel és tanáraival közösen szervezhettük meg.

További képek a galériában.