Deutsche Nationalitätenschule Werischwar
 
Liebe auf den ersten Blick – sváb esküvő

Liebe auf den ersten Blick – sváb esküvő

Tizenöt év telt el az első sváb esküvő óta, az akkori szereplők már felnőtté váltak.  Úgy gondoltuk, itt az ideje egy újabb esküvőnek.

A hagyományőrző sváb rendezvényünk egy nagyon tartalmas projektév lezárása volt. A tanév során a régi sváb esküvők hagyományait elevenítettük fel. Októberben a zene és a tánc témáját dolgoztuk fel. Novemberben a menyasszony és a vőlegény viselete került a fókuszba. Januárban a disznóvágás volt a csapatverseny témája.

Márciusban került sor a menyasszony és a vőlegény „castingra”, és megismertük a stafírungos láda tartalmát is. Áprilisban a konyha, illetve a kamra stelázsija telt meg mindenféle finomsággal.

A gyerekek munkáit paravánokon helyeztük el, azokból kültéri kiállítást rendeztünk.

A darab címe „Szerelem első látásra”. A szereplők nevét megtalálták a vendégek a stáblistán és az asztalokon elhelyezett leporellókban is.

A műsorban három alsós osztály tanulói táncoltak, valamint negyven diák szerepelt. Az előadás három nyelven zajlott. Felemelő pillanat volt, amikor az esketéskor a közel ezer vendég a szereplőkkel együtt imádkozta németül a Miatyánkot.

Örömünkre szolgált, hogy a tizenöt évvel ezelőtti „jegyespár” is elfogadta a meghívásunkat.

Az esküvőt követő lakodalomban a Werischwarer Burschen zenekar szórakoztatta a násznépet.

Sok ember odaadó és összehangolt munkája tette lehetővé ezt a rendezvényt. Köszönjük iskolánk és támogatóink segítségét.

Lazri Judit és Stecklné Boldizsár Katalin

 

Liebe auf den ersten Blick – Schwäbische Hochzeit

Es sind fünfzehn Jahre seit der ersten schwäbischen Hochzeit vergangen, so haben wir daran gedacht, es sei an der Zeit für eine weitere Hochzeit. Die Veranstaltung war der Abschluss eines sehr ereignisreichen Projektjahres. Während des Schuljahres haben wir die Traditionen alter schwäbischer Hochzeiten wieder aufleben lassen. Die Themen waren: Musik und Tanz, die Hochzeitstracht, Schweineschlachten, Casting für die Hauptrollen, Staffierung und die Hochzeitsspeisen.

Im Programm haben Kinder aus drei Klassen getanzt, und vierzig Schüler haben mit ihren Talenten das Publikum begeistert. Die Vorführung war dreisprachig. Es war ein erhebender Moment, als bei der Trauung die fast tausend Gäste gemeinsam mit den mitwirkenden Kindern das Vaterunser auf Deutsch gebetet haben.

Für die Musik haben die Werischwarer Burschen gesorgt.

Wir danken sowohl unserer Schule als auch unseren Unterstützern für ihre Hilfe.

Lazri Judit und Stecklné Boldizsár Katalin