Deutsche Nationalitätenschule Werischwar
 
Osztálykirándulások

Osztálykirándulások

Az 1. b osztály Pilisvörösváron kirándult. Ellátogattak a Bányász Emlékparkba, majd a Nagy-tóhoz (Slötyi), a Kacsa-tóhoz és a Pálya-tóhoz. Az 1.a osztály a Lahmkruamba látogatott, kellemesen elfáradtak a városi séta során.

 

             

 

A 2.a osztály a Jókenyér pékségbe látogatott  Pilisszentivánra. A délelőtt folyamán izgalmas pékárukat formáztak és sütöttek, vetélkedőn vettek részt a gyerekek. A 2.b osztály a Minipoliszba látogatott. Sétájuk során megcsodálták a Bazilika gyönyörű épületét is. A mini városban szàmos szakmát kipróbálhattak a gyerekek. Nagy èlvezettel végezték “kicsiben” a felnőttek munkàjàt.

 

                      

 

A 3.a és a 3.b osztály együtt a látogatott el a szentendrei Skanzenbe. Megismerkedtek a vízimalom működével, megnézték régen hogyan élt és dolgozott a molnár és családja. A gyerekek cipósütés foglalkozáson vettek részt, ahol közösen dagasztottak tésztát, majd a kemencében megsütött cipókat haza is vihették. A kirándulás során a népi játékokat is  kipróbálhatták.

 

             

 

A 4.a osztály szintén a szentendrei Skanzenbe látogatott. A skanzen területén sok érdekességet láttak, köztük régi parasztházakat és egy működő vízimalmot is, amely különösen nagy élményt nyújtott számunkra. A kirándulás során sokat tanultak a régi falusi életről. A 4. b osztály fantasztikus bányalátogatáson vett részt a Saint- Gobain bányában. Érdekes témák, innovatív újdonságok, szívélyes fogadtatás várta ott őket.

                      

 

Szeptember 26-án az 5.a és 5.b osztály közösen indult osztálykirándulásra. Úticélunk a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt, ahol a gyerekek a délelőtti múzeumpedagógiai foglalkozások keretében nemcsak a bakonyi tájegység egy jellegzetes épületével ismerkedhettek meg, hanem korabeli népi játékokat is játszhattak. Ezt követően a közeli játszótéren megebédeltünk, és jutott idő egy kis játékra is. Délután a fiúk és lányok egy-egy dél-dunántúli parasztportán külön csapatokban kipróbálták, hogy a régi időkben milyen ház körüli munkát kellett végezniük a férfiaknak és nőknek.

 

        

 

A 6.a osztály Dorogon töltötte a kirándulás napját. Első állomásuk a Német Nemzetiségi Emlékház meglátogatása volt. Csolnok polgármesterasszonya várta ott őket, aki mesélt a betelepítésről, ünnepekről, kitelepítésről. A Reiman Miniverzumban ismerkedtek ezután a bányászok életével, a szénbányászat mindennapjaival. A 6.b osztály Budapesttel ismerkedett, először a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a csoki történetéről hallottak érdekes dolgokat, ill. ajándékdobozt készítettek a gyerekek. Innen a közeli Vasarely Múzeumba mentek. Végül, a kulturális élmények után jöhetett a kikapcsolódás: a falmászás.

 

           

 

A 7.a osztály Budapesten, a Városligetben járt osztálykiránduláson. A gyerekek a délelőtt folyamán egy városfelfedező túrán vettek részt, ahol különböző látványosságokat kellett megkeresniük a Városligetben és azokhoz kapcsolódó játékos feladatokat megoldaniuk. A délutánt a Magyar Zene Házában folytattuk, ahol az állandó kiállítás keretein belül egy zenei időutazás részesei lehettünk. A 7.b osztály a Budai Várnegyedben járt. Megtekintették vezetéssel a Sziklakórház és Atombunkert. Egy nagy séta keretében jártak a Mátyás templomnál, Halászbástyánál, Nemzeti Galériánál.A Sándor palotánál megnézték az őrségváltást, gyönyörködtek a panorámában.

 

          

 

A 8. a osztály az Illúziók Múzeumában bepillantást nyert a fizika kereteiben az optikai csalódások természetéről, a különböző hatások létrejöttéről. A Normafa parkban számháborúztak és ismerkedtek a környék élővilágával.8.b osztály Budapesten járt. A következő programokon vettek részt: Városliget szabadtéri szabadulószoba Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása: Európai művészet.