„Az igazság legnagyobb ellensége a gondolkodás nélküli tekintélytisztelet." (Albert Einstein)

Jó tanács

Röviden

Tanévnyitó:

szeptember 1. (péntek) 8.00

 

2017. augusztus 21 - hétfő
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • red style
  • yellow style
Nyitólap Hírek
Hírek
Ebédbefizetés
Hírek - Iskolánk élete
Írta: Fogarasy   
2016. november 21. hétfő, 19:52

Ebédbefizetés
2016. december hónapra

nov. 28-tól nov. 30-ig

15 x 320,- = 4.800,-
15 x 160,- = 2.400,-

Figyelem: 2017. januárra csak az kap ebédet, aki előre befizeti; a téli szünet előtt kell fizetni (december 12-14-ig);
tehát a januári ebéd ára:

21 x 320,- = 6.720,-
21 x 160,- = 3.360,-

 

 
Gyaloglás
Hírek - Iskolánk élete
Írta: Fogarasy   
2016. november 16. szerda, 14:53

2016. 10. 28-án a Szabadidősport Szövetség által rendezett „World Walking Day az iskolában!" programhoz csatlakoztunk. Iskolánk tanárai által megszervezett gyalogtúrán vettek részt tanulóink. Miklós bácsi, Anna néni és Eszter néni kíséretével 105 tanuló vett részt a 7,5 km-es túrán.
Az iskolából elindulva, a városi könyvtár volt az első állomásunk, majd innen a Templom téren lévő Nagyboldogasszony plébániatemplomot néztük meg. Ezek után kövezett a Hősök tere, ahol még az 1956-os forradalom koszorúi és mécsesei pislákoltak. Innen az utunk, a bányatavakhoz vezetett, de útközben a Bányatelepen található Szent Borbála templomot és a Bányász emlékművet is megnéztük.
Az öt mesterséges bányatavat körüljárva indultunk tovább, majd a Templom téren visszafelé menet is megálltunk pár percre, a Betelepülési emlékműnél. Ezután visszatértünk iskolánkhoz, ahol egy 10 perces szünetet tartottunk, majd indultunk tovább. Ekkor a Kálvária-domb felé vettük az irányt. Útközben megtekintettük az Erdei kápolnát, majd a 14 stációt végigkövetve, felértünk a Kálvária-domb tetejére. Innen a szabadságligeti vasútállomást átszelve a Lőcsei utca felé indultunk, ahol városunk 18. században épült zsidótemetője található. Szintén ebben az utcában található az egyik városi játszótér, így itt 15 percet időztünk, majd indultunk vissza a kiindulópontra, az iskolánkba.

Mind a túra, mind pedig az idő gyönyörű volt, a gyerekek élvezték, kedvelték, jól érezték magukat.

 Zömbik Eszter

IMG_4099_816x612

Kattints ide a többi fotóért!

Fotók: Zömbik Eszter

Módosítás dátuma: 2016. november 16. szerda, 15:14
 
Köszönet
Hírek - Iskolánk élete
Írta: Fogarasy   
2016. november 14. hétfő, 11:58

Nagyon köszönjük Wippelhauser Virágnak és Szauer Nórának, hogy lovasokként részt vettek Márton-napi felvonulásunkon, ezzel is segítve e jeles nap méltó megünneplését.

A Sváb Pékségnek köszönjük az ízletes és hagyományos Márton-napi pereceket!

A szervezők:

Duhony Dominika és Szauterné Lieber Melinda


Kattints a képre a fotókért!

martinszug

Kattints ide a videóért!

Módosítás dátuma: 2016. november 15. kedd, 00:47
 
Magyar feliratos pólók napja
Hírek - Iskolánk élete
Írta: Fogarasy   
2016. november 12. szombat, 00:44

Magyar_3

Magyar_2

Magyar_1

7. a osztály

Fotók: Kapuvári Vivien

Módosítás dátuma: 2016. november 12. szombat, 00:53
 
Újságcikk a bajai kirándulásról
Hírek - Iskolánk élete
Írta: Fogarasy   
2016. november 07. hétfő, 22:46

„Megyünk Bajára!"

Szakmai nap a magyarországi németek egyik legnagyobb intézményében

A Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tantestülete október 7-én szakmai nap keretében látogatást tett Bajára, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába. Az óralátogatások, az intézményt bemutató előadás és séta, valamint a kötetlen beszélgetések során pedagógusaink számos tapasztalatot szereztek, amelyek egy része munícióul szolgálhat mindennapi munkájuk során. A régóta várt, jó hangulatú kirándulás, mondhatjuk, csapatépő jelleget öltött, ami tovább erősítette a tantestület eddig is igen jónak mondható közösségi szellemét, összetartását.

Négy évvel ezelőtt, a kéttannyelvű oktatás bevezetéséhez kapcsolódóan a német szakos kollegák szakmai tapasztalatszerzés céljából leutaztak Pécsre, a Koch Valéria Iskolaközpontba. Az ott látottakat-hallottakat sikeresen használták fel az új képzés elindításakor. A kéttannyelvű oktatás az idei tanévben elért a felső tagozatra, egyre több tanárt bekapcsolva a munkába. Ezért az iskola vezetése úgy határozott, hogy újabb tapasztalatszerző utat szervez, ám ezúttal az egész tantestület részvételével.

Az úti célunk egyértelmű volt: a pécsi után a hasonló jelentőségű bajai képzési központ meglátogatása. A szakmai kirándulás megszervezését jelentősen megkönnyítette a Német Szövetségi Belügyminisztérium által kiírt pályázat, amely a német nemzetiségi települések, szervezetek, intézmények közötti, régiókat átívelő kapcsolatok létrehozását és a tapasztalatcserét tűzte ki céljául. A pályázaton 100 000 forint támogatást sikerült nyernünk. (A pályázatot az iskola készítette elő, és a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat nyújtotta be.) A kapott összegből a buszos kirándulás útiköltségét fedeztük.

Bejrat

Az épület főbejárata

A bajai utat mindnyájan izgatottan vártuk. Az augusztusi értekezletünktől kezdve, amikor is összeállítottuk a tanév menetrendjét, gyakran mondogattuk egymásnak: „Október 7. – Megyünk Bajára!" Szinte szállóige lett ez az év elején.

Lelkesültségünket az sem törte le – talán csak néhány elfojtott ásítást leszámítva –, hogy igen korán, fél hatkor kellett elindulnunk, hogy tanítási időben érjünk oda. 10 órakor már mindenki a számára kijelölt teremben ült és ismerkedett a bajai oktatási rendszerrel. Természetesen a nem németül oktató kollégáinkra is tekintettel voltak vendéglátóink, így volt, aki magyar-, természetismeret-, informatika- vagy alsós órát látogathatott, és volt, aki a hatalmas, három részre osztható tornacsarnokban irigykedhetett a testnevelés ottani jobb feltételei miatt. (Az informatikaterem felszereltsége is a sárga irigység kategóriájába tartozik.)

Sokunknak leginkább az tetszett, hogy az órák végén visszajelzést kértek a tanárok a gyerekektől – tőlünk pedig az óralátogatások után –, hogyan tetszett az óra, hogyan érezték magukat, mi a véleményük az elvégzett munkáról. Követendő példa az is, hogy a tantermekben, az ajtókon számos pozitív üzenetet lehetett olvasni magyarul és németül egyaránt a gyerekek önbizalmát növelendő. Ilyeneket, mint: „Meg tudod oldani!" „Képes vagy rá!" „Menni fog!" (Na persze, a „Wir schaffen das!" szlogen nem biztos, hogy minden esetben beválik...)

Kutya

Rendhagyó matematikaóra: a kutyusok is segítenek a számolásban

Az óralátogatások után tájékoztatást kaptunk az intézmény egységeiről, és végigvezettek minket az épületen. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (Ungarndeutsches Bildungszentrum Baja) az óvodától az általános iskolán át a gimnáziumi érettségiig egy helyütt valósítja meg a német nemzetiségi származású gyerekek képzését. A távolabbról érkezők a kollégiumban kaphatnak elhelyezést. Az intézményben felnőttképzés is folyik, és nyelvvizsgát is lehet itt tenni. Mindamellett művelődési házként is működnek.

Az épületegyüttes az elmúlt évtizedekben folyamatosan bővült. (A terjedelmes épület bennünk néha egy kissé labirintusélményt keltett, de a gyerekek nyilván ezt pillanatok alatt megszokták...)

Az iskolalátogatás után közösen költöttük el az ebédet az egyik Duna-parti étteremben, majd következett a háromórás visszaút, melynek során a társaság muzikálisabb fele karaoke-szerűen felidézte a magyar slágerlista színe-javát.

Hazafel

Elégedetten indulunk hazafelé

A bajai utat követő héten a tantestület összegezte tapasztalatait. Ez dióhéjban a következő:

„Nagyon tetszett a megtapasztalt iskolai légkör, a diákok jólneveltsége, tisztelettudó viselkedése. Nem hangoskodtak, fegyelmezetten, előírásokat betartva viselkedtek felügyelet nélkül is. A pedagógusok nagy hangsúlyt helyeznek a reflexiókra, önértékelésre, a pozitív megerősítésre.

Meglepő volt az épület tágassága, jó felszereltsége, eszközellátottsága, rendje, tisztasága, mely bizonyára a gyerekek viselkedésére is hatással vannak.

Nagy öröm volt számunkra, hogy megismerkedhettünk mások munkájával, és lehetőségünk nyílt arra, hogy összehasonlítsuk a sajátunkkal. Tetszettek az alkalmazott kooperatív módszerek, a csoportmunkák, az ismertetett projektek.

Nagyon tetszett az, hogy a kéttannyelvű oktatás valamint a nyelv előtérbe helyezése hangsúlyosan megjelent az intézményben. Anyanyelvi tanárokat alkalmaznak, két osztályfőnökös modellben dolgoznak, a termekben is rendelkezésre állnak német nyelvű kézikönyvek.

Öröm volt olyan nyitott iskolavezetéssel, kollégákkal találkozni, akik a napi megterhelő munkájuk mellett is ilyen szeretettel fogadtak bennünket.

Érdekes volt számunkra, hogy rendkívül motiváltak a tanárok, szívesen megosztják tapasztalataikat, és a diákok németül köszönnek.

A látottakból azt tanultuk, hogy egységes fellépéssel csodák érhetők el, összefogással sok mindenen képesek lennénk változtatni. Merni kell újítani, érdemes egy akarat mentén haladni, küzdeni a célért. Fontos a több dicséret, a pozitív megerősítés, a reflexió.

Mindennapjainkba érdemes beemelni több ott látott ötletet, módszert, például a feliratok jellegét, többnyelvűségét."

Mézinger Éva igazgató így értékeli a bajai szakmai napot: „Nagy hozama volt a szakmai napnak, hogy új, érdekes tapasztalatok mellett megerősítést kaptak kollégáim arról, hogy jó úton haladnak, munkájukat jól végzik, aggodalomra nincs ok. Jó dolog, hogy már személyesen is megismerkedhettünk azokkal a kollégákkal, akik eddig is készségesen támogatták munkánkat, ha segítséggel fordultunk feléjük, és további szakmai segítséget ígértek számunkra igény esetén. Kollégáim határozottan igénylik, hogy máskor is szervezzünk hasonló szakmai napot, mert szakmai és közösségépítő szempontból is rendkívül hasznosnak ítélték."

Egy szó mint száz: „Megyünk Bajára!" Szívesen... Máskor is...

A Vásár téri iskola tantestülete

(A cikk a Vörösvári Újság 2016. novemberi lapszámában fog megjelenni.)

További fotók a kirándulásról

 

Módosítás dátuma: 2016. november 07. hétfő, 22:55
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 68

Köszöntő

 

mezinger

Mézinger Éva 
igazgató köszöntője
magyarul
németül

Interjú az
igazgató asszonnyal 

Küldetésünk

Pedagógiai programunk alapelve a gyermekek szeretetén alapuló,
a gyermeki jogokat tiszteletben tartó, gyermek központú pedagógia. Iskolánk a gyermeki életet élni engedő, önállóan is gondolkodó és cselekvő gyerekek iskolája.

A Küldetésnyilatkozat teljes szövege itt olvasható.

Nemzetiségi ruha

Hogyan kell helyesen
felvenni a nemzetiségi ruhát?

IMG_2551

Facebook oldalunk

Facebook_logo-6

Bejelentkezés

Ki böngész minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi

Videók

 

videos

On-line jubileumi évkönyv

 

75

Örökös tanáraink

Albel Attiláné
Bokor Árpádné
Deli Zoltánné
Dornbach Ferencné
Karl Ferencné
Jákli Ferencné
Pajor Róbert
Pekó Józsefné
Rácz Borbála

Alapítvány

Kérjük, hogy adományaival
és személyi jövedelemadója
1%-ával támogassa iskolánkat
alapítványunkon keresztül!

A Közösen Gyermekeinkért 
Alapítvány adószáma: 
19182669-1-13

Az alapítvány
bankszámlaszáma: 
11742245-20044411

Köszönjük!

Alapítványi beszerzések
1999-2016