"Talán úgy kellene élnünk – hiszen ki tudja, meddig élhetünk? – hogy széppé tegyük a magunk, és lehetőleg a mások életét is mindaddig, amíg ez lehetséges." (Lőrinc L. László)

 

Jó tanács

Röviden

Síszünet

február 24. (hétfő) - 25. (kedd)

2020. február 26 - szerda
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • red style
  • yellow style
Nyitólap Hírek Volt egyszer egy iskola – Jolán néni emléke
Volt egyszer egy iskola – Jolán néni emléke
Hírek - Iskolánk élete
Írta: Fogarasy   
2019. november 25. hétfő, 21:06

Bari Árpád festőművész egy értékes festményt ajándékozott iskolánknak. A kép címe: Volt egyszer egy iskola – Jolán néni emléke. 

A tablószerű festményen Jolán néni, Berencsváryné Kullmann Jolán látható, aki Pilisvörösváron, a Táncsics u. 3. sz. alatti otthonában 1924-ben megalapította magánpolgári iskoláját. A festő fiatalkorában ábrázolja Jolán nénit egy korabeli osztálykép nyomán, s mint a középkori festményeken a szentek, ő is jóval nagyobb alakban jelenik meg a képen a többi figuránál. A kép hátterében látható a nevezetes, egyszerű ház, ahol a tanítás folyt, előtte a legelső osztályok egyike, kedvesen mosolygó vagy éppen megszeppent leányokkal. Mintegy a kor hangulatát felidézve a kép előterében feltűnik egy 1924-es divatmagazin, a Borsszem Jankó egy példánya, földgömb, jobboldalt egy korabeli automobil: a híres Ford T modell és baloldalt az angyalos országcímer és városunk rendszerváltáskor készült címere. Az angyalos címer egyben a Vásár téri iskolát is a festmény szereplőjévé, az emlékezés tárgyává teszi, hiszen ez a címer a rendszerváltás után újra felkerült az épület homlokzatára, és mai napig ez az emblémája, logója is iskolánknak.

A festmény kiemelt helyen szerepelt Bari Árpád novemberi kiállításán a Művészetek Házában. A festő a kiállítás bezárása után ünnepélyes keretek között átadta a festményt a Vásár téri iskolának, a polgári iskola jogutódjának. A Jolán néni által alapított és a Táncsics utca 3-ban álló családi házban egykor működött magánpolgári iskolát három év után átvette az állam. Az egyre népszerűbb, megnövekedett létszámú intézménynek sokáig a Puskin utca 8. szám alatti épület adott otthont, de a harmincas évek közepére ez is kicsinek bizonyult. Ekkor épült meg a vörösvári kötődésű Hómann Bálint oktatási és vallásügyi miniszter segítségével a polgári iskola új épülete a Vásár téren. Az átadó ünnepséget 1938. december 5-én tartották.

Erre a hajdani fényes ünnepségre is visszaemlékeztünk 2019. november 20-án, amikor Szontág Nándor igazgató úr ünnepélyes keretek között átvette Bari Árpád adományát. Az igazgató úr köszönő szavai után az ünnepség közönségét alkotó hetedik és hatodik osztályos gyerekek felolvasták esszéiket Bari Árpád egy-egy festményéről, amiket az előző heti kiállításlátogatáson választottak ki maguknak. A művész a Jolán nénit ábrázoló festmény keletkezéséről, ábrázolásmódjáról, mondanivalójáról beszélt nekünk.

A Bari Árpád által adományozott festmény az iskola földszinti folyosóján, jól látható helyen került elhelyezésre, hirdetve mindenki számára az olyan nagyszerű emberek jelentőségét, dicsőségét, akik a legnehezebb körülmények között – akár magánéletük rovására is – képesek a megújulásra, az újításra, az alkotásra, a szívós építőmunkára a közösség, a nemzet érdekében.

Fogarasy Attila

 DSC_0002

Fotók: Kökényné Kozma Zsuzsa

Módosítás dátuma: 2019. november 25. hétfő, 21:12
 

Köszöntő

Igazgat

Szontág Nándor
igazgató köszöntője

Küldetésünk

Pedagógiai programunk alapelve a gyermekek szeretetén alapuló,
a gyermeki jogokat tiszteletben tartó, gyermek központú pedagógia. Iskolánk a gyermeki életet élni engedő, önállóan is gondolkodó és cselekvő gyerekek iskolája.

A Küldetésnyilatkozat teljes szövege itt olvasható.

Nemzetiségi ruha

Hogyan kell helyesen
felvenni a nemzetiségi ruhát?

IMG_2551

Facebook oldalunk

Facebook_logo-6

Bejelentkezés

Ki böngész minket?

Oldalainkat 46 vendég böngészi

Mozanapló

Videók

 

videos

On-line jubileumi évkönyv

 

75

Örökös tanáraink

Albel Attiláné
Bokor Árpádné
Deli Zoltánné
Dornbach Ferencné
Karl Ferencné
Jákli Ferencné
Mézinger Éva
Pajor Róbert
Pekó Józsefné
Rácz Borbála

Ballagási tablók

1950-1974; 1992-2019

1950-lt-isk-lnyok

Alapítvány

Kérjük, hogy adományaival
és személyi jövedelemadója
1%-ával támogassa iskolánkat
alapítványunkon keresztül!

A Közösen Gyermekeinkért 
Alapítvány adószáma: 
19182669-1-13

Az alapítvány
bankszámlaszáma: 
11742245-20044411

Köszönjük!

Alapítványi beszerzések
1999-2016 

2016-2018